In deze blog bespreek ik enkele schilderijen uit het boek van Mirjam Peters, ‘Kunst van Manie en Depressie’. 

De beelden spreken voor zich staat in het boek te lezen, toch leek het me leuk om aan bepaalde schilderijen van deze Nederlandse kunstenares een persoonlijke interpretatie te geven. 

Het lot, acryl op doek 60x80cm

In dit schilderij ‘Het lot’ genaamd zien we de figuur van een vrouw met een blinddoek op die sierlijk danst voor een landschap met bergen. Ze draagt een elegante blauwe jurk aangevuld met een gouden ketting. Langs de berghelling lijkt er een rode bloem te liggen. De zwaan die afgebeeld staat rechts van de vrouw lijkt eveneens geblinddoekt.
Door middel van de kleurkeuzes in het schilderij heeft de kunstenares een welbepaalde stemming en situatie kunnen weergeven. Het blauwe kleed van de vrouw zou bijvoorbeeld kunnen gebruikt zijn om de rustige aard en kalmte van de vrouw te benadrukken terwijl de donkere berg achter de vrouw kan gebruikt zijn om het diepe verdriet van binnen te vertegenwoordigen. De rode bloem, waarschijnlijk een roos, kan gebruikt geweest zijn als symbool van hoop die de mens gaande houdt maar ook de uitdagingen van het leven aangaat Dit schilderij zou dus een uitdrukking van het innerlijke gevoelsleven kunnen geweest zijn van de kunstenares zelf.

 

Duivel, schoolverf en krijt op papier 50x65cm

Dit schilderij draagt de naam Duivel, het vertrouwt grotendeels op de kleur om de kijker te informeren over de boodschap van het schilderij. We zien een meisje dat op een rode bank zit met een achtergrond die is geschilderd met verschillende kleuren.
Kijkend naar de houding van het meisje op de bank, kan je de eenzaamheid en het ongemak opmerken. Ironisch genoeg lijkt de zetel daarentegen heel comfortabel te zijn wat het ongemak nog sterker benadrukt. De rode kleuren op de achtergrond komen quasi overeen met de rode kleur van de zetel wat de aandacht van de toeschouwer extra vestigt op het kleine meisje. Zou het meisje gevaar lopen? Een diepere blik lijkt noodzakelijk om de waarheid te ontdekken.

 

Parallel universum, acryl op papier 70 x 100 cm 

De kleur en het constrast in het schilderij springen direct in het oog. Met slechts een paar lijnen weet de kunstenares de figuren in het schilderij vorm te geven. We zien mannen en vrouwen die een gebeurtenis lijken te vieren. Gezien de kledij is het duidelijk dat dit een huwelijksceremonie is.
Het schilderij is verdeeld in kleurcontrasten met aan één zijde een rode kleuren en een andere zijde met voornamelijk wit en zwart. Zou het kunnen zijn dat de rode kleur gebruikt is om de geweldadige en vijandige kant van een huwelijk te tonen terwijl de witte kleur gebruikt is om de rust en harmonie te symboliseren? Probeerde de kunstenares alle kanten van het huwelijk in één beeld weer te geven? Waarbij de rode kant het geweld en de vijandigheid was, terwijl de witte en grijze kant de relatieve vrede en eenheid in het huwelijk vertegenwoordigden.

 

Angst

In dit schilderij met als titel ‘Angst’ zien we groen- en geelgekleurde vrouwenlichamen. We zien ook het hoofd van een man die uit de schaduw komt die in zijn hand een mes vasthoudt, de andere hand lijkt een vuist te maken.
De man ziet er netjes uit van voorkomen maar aangezien hij uit het duister komt met een mes en vuist in aanslag merken we direct de kwalijke bedoelingen op van dit individu.
Zou de kunstenares hiermee de positie van de vrouw tegenover de man in onze maatschappij willen tonen?

 

Het slijt vanzelf, Acryl op papier 70 x 100

Het thema van dit schilderij lijkt de dood te zijn omwille van de kruizen die afgebeeld worden. Het schilderij heeft als achtergrond een donkere en lege ruimte met negen kruisen rond een figuur van een vis met rode ogen en scherpe uitstekende tanden. Onderaan het schilderij bevindt zich nog een begraafplaats met drie figuren ernaast. De kleur van het kruis is hier rood.
Het schilderij en zijn achtergrond lijken het kwaad voor te stellen. We zien ook de figuren van geestelijken die afgebeeld worden zonder gezicht en met een groot kruis rond hun nek.

Reconstructie

In dit schilderij gebruikte de kunstenares veel figuren en verschillende kleuren. De kunstenares lijkt hier te illustreren wat op de dag 14-10-16 gebeurde. Zo zien we twee klokken met het uur op,met op de ene klok twee uur vierendertig als tijd en op de andere vier uur vijfendertig. Via pijlen tussen de verschillende figuren kunnen we het verhaal volgen.

 

Acryl op papier, 50 x 65 cm

Het schilderij toont twee omgevingen verbonden door een lange doorzichtige buis, de ene omgeving is grotendeels zwart, terwijl de andere omgeving geschilderd is met een groene kleur. Er is een vogel in de buis die van de zwartgekleurde omgeving naar de groene omgeving vliegt, deze vogel vliegt in tegenstelling tot de andere twee vogels op het schilderij alleen in een afgesloten ruimte. De vogel in de buis die zich verplaatst van de zwarte omgeving naar een groene, (veiligere) omgeving. Dit zou kunnen wijzen op het feit dat verandering nodig is in het leven om het leven actief waardescheppend te leiden. Het feit dat de vogel in een buis vliegt gescheiden van de andere twee vogels geeft de indruk dat deze zijn eigen weg en waarde in het leven volgt, los van de vogels die samen vliegen. De kunstenares geeft in het boek als onderschrift bij dit schilderij mee dat ze in een glazen buis zit en niet meer met de anderen mee kan.